csütörtök, 22 október 2020

Következő esemény

Nincs megjeleníthető esemény

Eseménynaptár

No events to display

FEJLESZTÉSEK 2014-2020 SZEGED


2016 elsősorban a tervezés, az előkészítés éve volt, az idén fogalmazhatunk úgy: elindultak a munkagépek, „mozgásban a város”, megint építkezünk, átalakítunk, felújítunk. Az idén az átfogó, nagy beruházások után erősebben koncentrálunk a több kisebb, az életünket komfortosabbá tevő átalakításokra.

Központi kérdésként kezeljük az utca- és járdafelújítást, megszépítjük két lakótelepünkön is a közösségi tereket, parkokat, játszótereket, parkolókat, igazi „zöld” belvárost tervezünk a Tisza két oldalán, a Ligettől a Móra parkon át a Stefániáig, és továbbra is kiemelt feladatként kezeljük intézményeinket: sorra rendbehozzuk az iskolákat, óvodákat, bölcsődéket, orvosi rendelőket.

Elkezdődik továbbá a talán legjobban várt beruházás: uszodánk lesz a szegedi oldalon is, mégpedig olyan, amely egyaránt kiszolgálja a versenyek és versenyzők, de az egészséges életmódra vágyó családok, gyermekek igényeit is. Mindez persze nem jöhetett volna létre gondos tervezés, az európai uniós forrásokra történő sikeres pályázatok nélkül. Tapasztalatból tudjuk, utóbbihoz előrelátás, sok értelmes ötlet és az kell, hogy mindig legyen a „fiókban” olyan elképzelésünk, amit azonnal elővehetünk, ha a pályázati lehetőség elérhetővé válik.

Ha rajtunk múlik, mi azt „üzenjük Brüsszelnek”– hogy csakúgy mindig – elköltjük, és okosan költjük el a pénzüket.

Új fedett uszoda

Megvalósul a régi álom: új uszoda épül a szegedi oldalon, az Etelka soron.  Az impozáns létesítményben öt medence, wellness részleg, kültéri napozó várja majd a sportolni és pihenni vágyókat, de természetesen úszó- és vízilabda versenyek rendezésére is alkalmas medence is lesz, hozzátartozó lelátóval a szurkolóknak.

 

Gyermekeink – a jövőnk

Ez akkor is így van, ha tíz év alatt tízmilliárdért korszerűsített iskoláinkat egy tollvonással elvette, központosította a kormányzat. De mert intézményeinkbe továbbra is a szegedi gyerekek járnak, a projekt folytatódik: a Tarjáni Kéttannyelvű-, a Bonifert Domonkos, a Tabán utcai – és a Weöres Sándor iskolában modernizáljuk a fűtést, kicseréljük a nyílászárókat, szigeteljük a falakat, kifestjük a folyosókat és végzünk kisebb-nagyobb felújításokat, összesen milliárdos értékben.

Több ütemben szépülnek meg az óvodák: először két régi, panelszerkezetes épület, a Tabán- és az Építő utcai óvoda rekonstrukcióján vagyunk túl. Szeptemberben már vissza is költözhettek a kicsik a teljesen átalakított, megfiatalodott, újonnan hőszigetelt, frissen festett-burkolt csoportszobákba. A program ugyancsak nyáron folytatódik, a Garam utcai, a Tünde téri és a Cső utcai óvodával. S hogy a legfiatalabbakról se feledkezzünk meg: a bölcsőde-korszerűsítési program keretében először a Cső- és a Dobó utcai épületet hoztuk rendbe, amit követ három másik, az Agyagos utcai, a Siha közi és a  Gyík utcai bölcsőde.


Zöld város
Liget
Futópálya, edzőpontok, kerékpárutak, szabadtéri tornapálya, tanösvény, korszerűbb játszótér, sétautak, felfrissített növényzet – ez mind megtalálható lesz az újszegedi Ligetben a felújítás után, mely így végre igazi családi szabadidőközponttá válhat. Külön jó hír, hogy a projekt része az újszegedi Szabadtéri Színpad felújítása is, méltó nézőtérrel, öltözőkkel és rendbe tett környezettel.Tarján, Odessza és a Stefánia
A lakótelep-rehabilitáció során mintaszerűen megújult Szeged legrégebbi paneles körzete, Tarján. Most a városrész másik oldala, az úgynevezett „belső Tarján” és Odessza van soron, ahol a cél a közösségi tereket, parkokat és parkolókat, játszótereket, járdákat, utakat felújítani, barátságosabbá tenni.  De „zöldebb” lesz a belváros is, hiszen a megújuló Liget „folytatásaként” a Tisza másik oldalán következik a Móra park teljes rekonstrukciója, ahol az elavult, drágán működő szökőkút helyére a tervek közül a szegediek választottak újat. A látványos vízijáték mellett természetesen felfrissítik a parkot, a zöld felületeket, korszerűsítik a játszóteret, nyilvános illemhelyet létesítenek a Deák Ferenc és a Vár utca sarkán, sőt, a teljes felújítási projekt a Belvedere-től a Roosevelt téri Halászcsárdáig terjed majd.  Útburkolat rekonstrukciók
„Örökzöld” feladat: az utak, járdák rendbetétele. Az önkormányzat idei, közel egymilliárdos programja valóban érzékelhető, látható javulást eredményez. A projekt során átalakul a Tisza Lajos körút Novotel szálló előtti csomópontja, áttekinthetőbbé és biztonságosabbá válik a Dugonics tér és a Hősök kapuja közti szakasz, és negyven buszmegálló is újjászületik.


Az „okos” város
A XXI. század elképzelhetetlen az informatikai berendezések nélkül – ezek teszik kényelmesebbé az életünket számos területen. Így egy város is lehet „okos”, ha jól használja ezeket. Szeged elkötelezett ebben az irányban, így megfelelő fejlesztésekkel immár online fizethetnek a szülők a gyermekeik étkeztetéséért, megjelentek a napelemmel működő, bankkártyás fizetést is lehetővé tévő parkoló automaták, wi-fit használhatunk a tömegközlekedési járműveken és jegyet is válthatunk buszon, villamoson egy érintős bankkártya segítségével.


Megújuló játszóterek, új fitneszparkok
Fontos a játszóterek és utcabútorok fejlesztése és felújítása. 28 helyszínen fejlesztünk, van ahol felújítást, van ahol pedig új eszközöket telepítünk, további  öt helyszínen – Makkosházán, Tápén, a Nyitra utcában, a Balaton utcában és a Gulácsi parkban – építünk ki új fitneszparkot.